Zabit Katipliği Sözlü Mülakat Soruları Nelerdir?



Zabit Katipliği Sözlü Mülakat Soruları Nelerdir?


Zabit katipliği mülakat sorularının en başında genel kültür bilgisi gelmektedir. Genel olarak sözlü mülakat esnasında, genel kültür, Atatürk İlkeleri ve İnkılap tarihi ile ilgili sorular gelmekte. Ancak ilk öncelikle içeriye girdiğiniz esnada kendinizi tanıtmanızı isteyeceklerdir. Bu nedenden dolayı sakinliğini korumalı ve soğuk kanlı bir şekilde yanıtlamalısınız. Bir sonraki soru ise bu mesleği neden seçtiğiniz ile ilgili olacaktır. Unutmayınız ki vereceğiniz cevap sizi seçme durumunu doğrudan etkileyecektir, soğuk kanlılıkla cevap verin. Genel kültür sorularından sonra bir konuyu kavrama yeteneğinizi ölçmek isteyeceklerdir. Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi sorularında ise bugüne kadar görmüş olduğunuz tarih derslerinde bu konuları kapsayan içeriklerden sorular gelecektir. “Cumhuriyetçilik Nedir? Kurtuluş savaşının aşamaları nelerdir? Faydalı ve zararlı cemiyetler nelerdir?” Gibi sorular gelmektedir. Genel kültür sorularında ise her alandan gelebilir, özel bir alan üzerinde durulmaz. Televizyon, gündem, siyasi gelişmeler, spor, teknoloji, dini gibi birçok konudan sizlerin genel kültür bakımından bilgisini sınayacaklardır. Bir konuyu kavrama yeteneğinizi belirlemek için ise sizlere yaşınızı, aile bireylerinizi, kardeşlerin var ise onları, memleketiniz gibi birçok farklı sorular sorabilirler. Genel olarak sizlerin hayatınızı ilgilendiren sorular olacaktır. En son kısımda ise atanacağınız birim ile ilgili sorular gelecektir. “Cumhuriyet savcısı hangi durumda duruşmalarda görev alır? Sulh ceza mahkemelerinin ilgilendiği davalar nelerdir?” Bunların benzeri soruların yanı sıra kalem düzenine ilişkin sorularda gelebilir. Geçmiş yıllarda çıkmış olan sorulardan örnek vermek gerekirse;

1. Yüksek mahkemeler nelerdir?

2. Fransızlar hangi antlaşma sonucu topraklarımızdan çekilmişlerdir?

3. İlk Cumhurbaşkanı kimdir?

4. Dini İslam olan ülkeler hangileridir?

5. Atatürk’ün Samsun’a gitmesinin sebebi neydi?

6. Hollanda’nın Baş Şehri Neresidir?

7. Düzenli ordunun savaştığı ilk cephe neresidir?

8. Kanuni Sultan Süleyman kaç yaşında padişah olmuştur.

9. Rumeli Hisarını yaptıran padişah kimdir?

10. Jandarma’nın bağlı olduğu bakanlık nedir?

11. Dünya’nın en büyük yanardağı nedir?

12. Dünyada ki en uzun bina nerededir?

13. Dünyada ki en alçak yerleşim yeri neresidir?

14. Dünya üzerinde en çok konuşulan dil nedir?

15. İlk hava Şehidimiz Kimdir?

16. İlk Türk uçağının adı nedir?

17. Yabancı dilde eğitime başlayan ilk okul hangisidir?

18. Türkiye de ilk yabancı dilde yayın yapan gazeteyi kim kurmuştur?

19. Osmanlı devletine ait ilk banka hangisidir?

20. Türkiye’ye ait en eski şehir hangisidir?

Bu soruların yanı sıra, kurtuluş savaşının hazırlık dönemleri, genelgeler ve toplantılar ile ilgili sorularda çıkabilmektedir. Bu sorularla birlikte yasama, yürütme ve yargıya ait sorularda yer alabilir.

Mülakata Nasıl Gidilmelidir?


Unutmayın ki her insanda ilk etkiyi bırakan şey dış görünüştür. Dış görünüşünüze önem verdiğinizi yani hayatınızı, işinizi, kendinizi umursadığınızı belli etmek için ilk önce dış görünüşünüzü düzenlemeniz gerekmektedir. Bu sebepten dolayı seçilme ihtimalinizi yükseltmek istiyorsanız şık bir dış görünüşe sahip olmalısınız. Bir insan kıyafetiyle karşılandığı gibi sözüyle de uğurlanır. Sizlere soracakları soruları takılmadan, eksiksiz bir biçimde tamamlamanız için öncelikle gündemi takip edin ve gitmeden önce bol bol metin içerikli dokümanları inceleyin bu dokümanlar nelerdir? Kitaplar, dergiler, gazeteler, vb. İçerikleri takip etmeniz sizin faydanıza olacaktır. İçeriye girdiğiniz vakit sizi içeride bekleyen 3 kişi olacaktır, içeriye girdiğinizde “Merhaba efendim” diyerek selamınızı verin. Onlar otur demeden oturmayın ve güler yüzlü olun. Karşınızda ki kişiye kendinizi tam gösterebilmenin en iyi yollarından birisi gülümsemek ve rahat gözükmektir. Heyecanlı olmamaya bakın, mülakat esnasında ister istemez heyecan üstünüzde olacaktır fakat mülakata girmeden önce kendinize telkinler verin veya mülakattan başka şeyler düşünmeye odaklanın. Sizlere sorulan sorular hakkında bir fikriniz yok ise cevap uydurmaya çalışmayın, direk bilmediğinizi veya bu konu hakkında bir fikrinizin olmadığını söyleyin. Karşınızdaki kişilere dürüst bir imaj sağlamanız sizlerin faydasına olacaktır.

Yorum Gönder

0 Yorumlar