ZABIT KATİBİ KİMDİR?


Zabıt katibi halk diliyle mahkemede hakimin hemen altında oturan ve onun söylediklerini yazan (yaz kızım :) tabiki sadece bayanlar olmamakla birlikte) memura verilen isimdir.

ZABIT KATİBİ NE İŞ YAPAR?


Ancak bu böyle bilinse de zabıt katibinin görevleri mahkemelerde ve Savcılıkda kalem işlerini yürütmekle, görevli çalıştığı birimin amiri ve yazı işleri müdürü tarafından verilen görevleri itinalı ve eksiksiz olarak yapan kişidir. Yapılan bütün yazışmalar zabıt katibi tarafından gerçekleştirilmektedir. Kısacası çalıştığı birimin belkemiğidir.

ZABIT KATİBİ NASIL OLUNUR?


Zabıt katibi olabilmek için KPSS sınavından Lisans Mezunu (p3) Önlisans (p93) ve Orta Öğretim p(94) sınavından en az 70 puan almak gerekmektedir. Alınan bu puanlara istinaden Adalet Bakanlığınca duyurulan ilana başvurulur. Yapılan başvurularda puana göre sıralama belirlenir ve klavye sınavına girmeye hak kazanan kişiler belirlenir. Klavye mülakatında kişinin 3 dakikalık süre içerisindeki klavye becerisi ölçülür. 3 dakikada en az 90 net kelimeyi anlam bütünlüğünü bozmayacak şekilde yazmak gerekmektedir. Klavye mülakatını da başarı ile geçenler Adalet Komisyonu tarafından belirlenecek günde sözlü mülakata girmeye hak kazanırlar. Sözlü mülakat akabinde göreve başlamaya hak kazananlar belirlenir ve göreve başlanır. Sınavlar hangi ile başvurulmuş ise de genel de o ilin komisyonu tarafından yapılmaktadır. ara ara farklı illerin sınavını farklı il komisyonları tarafından yapıldığı görülmektedir. Eğer bu meslek yapılmak isteniyorsa nerede çalışmak istiyorsanız o ile başvurmak mantıklı olacaktır çünkü iş yoğunluğu çok yüksek olan illerdeki adliyelerde çalışmak yeni başlayan katipler için adapte olmak açısından önemlidir.


ZABIT KATİBİ NE KADAR MAAŞ ALMAKTADIR?


Yeni göreve başlayan bir zabıt katibi yaklaşık 3000 - 3500 TL arası maaş almaktadır. (Bu bekar ve evli olmayan katibin maaşıdır. Çocuk yardımı asgari geçim indirimi gibi ödemeler hariç.)