ZABIT KATİPLERİNİN ÇALIŞTIĞI YERLER VE GÖREVLERİ NELERDİR?


Klavye hızlarına göre çalışacakları yerler göz önüne alınarak zabıt katiplerinin görev yerleri belirlenmektedir. Katipler görevlendirmelerine göre cezaevleri, icra daireleri, mahkemeler ve savcılıkta çalışmaktadırlar. Alımlar da dikkat edilen en önemli klavye hızları ve kullanımıdır. Her ne kadar klavye hızından bahsedilse de sadece hızla bu iş bitmemektedir. Çünkü yapılan yazışmalar katip tarafından kontrol edilmektedir eksikler amire sorularak giderilmektedir. Şimdi katiplerin çalıştıkları yerlerdeki görevlerinden biraz bahsedelim.

SAVCILIK KALEMİNDE GÖREVLİ ZABIT KATİPLERİ


Bu kalemde görevli zabıt katipleri genellikle soruşturma dosyalarında soruşturma savcısı tarafından verilen talimatları yerine getirir. Savcı tarafından verilen talimat doğrultusunda gerekli araştırma yazılarını yazar, ifadenin alınması sırasında savcının yanında bulunarak alınan ifadeyi zabıta geçirir. ayrıca soruşturma dosyasına ait çıkarılması gereken tebligat işlemlerini yapar. Genelde savcının nöbetçi olduğu günlerde şüpheli ölümlerde otopsi işlemleri yapılırken bu işlemlerde görev alırlar. Kısaca özetlemek gerekirse savcının sağ koludur diyebiliriz çünkü soruşturma dosyasındaki bütün yazışmalar, yapılan bütün işlemler savcının talimatına göre zabıt katibi tarafından gerçekleştirilir.

MAHKEMELERDE GÖREVLİ ZABIT KATİPLERİ


Mahkemelerde görevli katipler ilk başladıklarında klavye hızları ve mahkemeye adapte süreleri boyunca kalemde olan işleri yaparlar klavye hızları hakimin istediği seviyeye geldiğinde duruşmaya çıkmaya başlarlar. Katiplere ilk önce kalemin işleyişi dosyaların hangi aşamalardan geçtiği anlatılarak öğretilir. Mahkemenin düzeni çok önemlidir işleyiş kesinlikle aksatılmamalıdır. Ayrıca mahkeme heyeti ile birlikte keşif yapılması gereken davalarda keşfe katılarak keşfi tutanak altına alırlar.


İCRA MÜDÜRLÜKLERİNDE GÖREVLİ ZABIT KATİPLERİ


Burada görevli zabıt katiplerinin klavye hızları çok dikkate alınmaz. çünkü burada çoğu şey evrak üzerinden yapıldığı yani duruşma vs. olmadığı için ifadelere katılmamaktadırlar. Sadece hacizlere giderler ve yapılacak hacizlere ilişkin işlemleri gerçekleştirirler.


CEZAEVİNDE GÖREVLİ ZABIT KATİPLERİ


Cezaevlerinde görevli zabıt katipleri adında anlaşılacağı gibi genel olarak mahkumlar ilgili işlemleri ve yazışmaları gerçekleştirirler. Yine burada da duruşma gibi bir durum olmadığı için klavye hızına çok dikkat edilmez. örnek vermek gerekecek olursa mahkumların taleplerini kurumun bağlı olduğu yerlerle olan yazışmaları ve kuruma gelen yazıların cevaplarını yazmakla bildirmekle sorumludurlar.